
MERS-virus in Maleisie Foto EPA/STR
De eerste Nederlandse patiënt met het dodelijke longvirus MERS is opgenomen in Den Haag. Dat meldt het Nederlandse overheidsinstituut RIVM. Zes vragen over het virus.
1. Wat is MERS? Het 'Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus' (MERS-CoV) is een vrij nieuw type coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken en waar de meeste gevallen vandaan komen, het Midden-Oosten. MERS behoort tot dezelfde virusfamilie als SARS.
2. Wat hebben dromedarissen ermee te maken? Dromedarissen zijn hoogstwaarschijnlijk de bron van het MERS-CoA-virus, zoals het virus voluit heet. In Saoedi-Arabië blijkt een kwart van de dromedarissen besmet. Het virus lijkt al sinds 1992 bij de dieren aanwezig te zijn en huist in de luchtwegen. In oude bloedmonsters van dromedarissen zaten antistoffen tegen het virus. Waarschijnlijk komt het virus oorspronkelijk uit wilde vleermuizen.
3. Hoe wordt het overgedragen van dieren op mensen? Het virus in de luchtwegen van de dromedarissen blijken genetisch identiek aan die van besmette patiënten. Het is belangrijk om na te gaan of de patiënten contact hebben gehad met dromedarissen, dat is nu nog maar bij enkele zieken aangetoond. De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over de stijging van het aantal besmette mensen, vooral omdat het bij driekwart van de nieuwe patiënten lijkt te gaan om besmettingen van mens op mens. Zo werd in een aantal gevallen ziekenhuispersoneel besmet.
4. Hoeveel mensen zijn tot nu toe besmet? Volgens persbureau Reuters is er inmiddels bij 463 mensen MERS vastgesteld. Sinds september vorig jaar zijn er in Saoedi-Arabië 126 mensen aan MERS overleden.
5. Hoe wordt MERS behandeld? Er is nog geen vaccin voor het virus. Het virus kan een ernstige longontsteking veroorzaken en hevige koorts. Een besmette patiënt kan uiteindelijk overlijden door ademhalingsproblemen. Tot nu toe overleed ongeveer dertig procent van de patiënten die na een infectie met MERS in het ziekenhuis belandden.
6. Hoe kan je jezelf beschermen? Het Ministerie van Volksgezondheid in Saoedi-Arabië roept mensen op om contact met dromedarissen te vermijden en uit de buurt te blijven van boerderijen en wilde huisdieren. Ook wordt aangeraden geen rauw voedsel te eten en geen producten gemaakt van ongepasteuriseerde melk (met name van kamelen) te consumeren. Mensen die dromedarissen verzorgen zouden handschoenen en mondkapjes moeten dragen. Tot slot is het advies om de handen vaak te wassen met zeep.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich in toenemende mate zorgen over de virusziekte, maar van een noodsituatie is volgens de WHO nog geen sprake.
Original Post by: http://ift.tt/QIPbBq
http://ift.tt/QIPbBq